Opettajan sijaisuuksien tekeminen käytännössä

Melko pian valmistuva aineope kyselee!

Kysymykseni liittyy lähinnä käytännön asioihin, itse kun olen näitä kovin vähän tehnyt opintojeni ohessa, kun olen keskittynyt itse opintoihin ja käynyt muissa töissä. Itse aineopettajan koulutuksessa (60op) tai sen harjoitteluissa näistä ei juurikaan puheltu/käsitelty sen isommin, vaikka pari sijaisuutta harjoituskoululla tein. Osa opiskelututtavista taas tuntuu yhtenään ravaavan sijaisuuksissa; näen heitä niin harvakseltaan ja olen muutenkin heidän kanssaan todella vähän tekemisissä, että heiltä kysyminen on hieman hankalaa.

Eli miten nämä hommat käytännössä oikein toimivat? Sen verran tiedän, että esimerkiksi Kuntarekryyn voi ilmoittautua sijaislistalle tai vastaavasti ottaa kouluihin itse yhteyttä, mutta siinäpä se.

  • Saako vastuuopettajalta opetusmatskut, nimilistat jne?
  • Miten tiettyyn sijaisuuteen ilmoittautuminen tai pidempiaikaiseen sijaisuuteen hakeminen toimii?
  • Jos olet sijaistanut aineessa mistä et itse olen niin kartalla tai jossa olet 'epäpätevä (ei esim. opintoja kyseisestä aineesta), niin miten olet toiminut? Tämänin tuli mieleen siitä, kun eräs 'ei-musikaalinen' tuttava oli sijaistanut musiikin tuntia.
  • Jos on kokemusta: miten esim yksittäisten sijaisuustuntien hoitaminen on luonnistunut jonkun muun työn ohessa? Itsekin kun ajattelin mennä kesätyöpaikkaani opintojen jälkeen ainakin siksi aikaa, että löydän 'parempia hommia

Jos on jotain muuta mitä olisi hyvä tietää, niin siitäkin voi mainita!

Osa kymyksistä lienee niitä 'tyhmiä kysymyksiä', mutta parempi kysyä kuin jättää kysymättä. Lähinnä kiinnostaisi tietää vähän käytännön asioita kun haluaisin käytännön opekokemusta kartuttaa käymällä esimerkiksi lähikuntien kouluissa sijaisuuksia tekemässä jne.

Kiitti!